vineri, 13 octombrie 2017

Elena Toma - Club XXL: Mâncare de castraveți murați


Mâncare de castraveți murați

PREFER ACRITURA CASEI, în locul guvernanților. Zisei să-mi atenuez, oleacă, acreala provocată de faptele ilegale ale guvernanților. Fapte la care asistăm neputincioși, că nici Piața Victoriei nu mai e liberă. S-a ocupat, prin obiectivul militar, existent: GUVERNUL. Și noi, habar nu aveam. Așa că, preferai să mă acresc cu d-ale gurii preparate de mine. 
Sub imperiul cifrei 3, luai o ceapă, un cățel de usturoi, un ardei gras, roșu, tocate, răsturnate întru sotare, călire, în cratița cu oleacă de ulei călduț ce se răsfăța pe flacăra moderată a aragazului.
Înmuiate la jumate, le inundai în suc de roșii, cam un pahar, suc proaspăt făcut, și 3 roșioare tăiate cubuleț. Aruncai în cratiță 3 frunzulițe foi de dafin, piper. După primul clocot, 3 castraveți murați, tăiați cuburi sau rondele, după preferință, își făcură loc în sosul frumos mirositor. 
Separat, bătui un ou, îl amestecai cu o lingură jumate de făină, o lingură ulei, cât să iasă o compoziție mai consistentă. Cu o lingură încălzită în sosul fierbinte, luai din cocuța pufoasă și turnai în cratița generoasă. Surprinsă de temperatura ridicată, compoziția luă forma unor gălușcuțe babane, grăsuțe, dolofane chiar, corconite, scufundate în sosul acrișor. După alte câteva minute, oprii focul. 
Mărarul tocat era la loc de frunte, așa, ca de final înverzit acrișor. Castraveții fiind sărați de la saramură, nu am mai pus sare. Fraților, ieși o mâncărică de toamnă, așa fără cărniță, gustoasă, de-ți vine să golești cratița dintr-o înghițitură. Până ne vor mai surprinde guvernanții cu mârșăviile lor, hai să ne acrim cu d-ale noastre. Poftă bună. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...