joi, 9 noiembrie 2017

25 de replici memorabile din trilogia „Stăpânul inelelor”! – Gândurile dintre pagini!


25 de replici memorabile din trilogia „Stăpânul inelelor”!
        „Stăpânul inelelor” romanul de fantezie a scriitorului J. R. R. Tolkien, a fost scris între anii 1937 și 1949. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 și 1955, a fost retipărită de mai multe ori și tradusă în diferite limbi, devenind una dintre cele mai populare și influente lucrări ale literaturii secolului 20. 
        Romanul a avut parte de trei mari adaptări cinematografice, însă cea mai de succes a fost cea regizată de către Peter Jackson și reprezintă o trilogie captivantă. Trilogia „Stăpânul inelelor” a fost produsă de către New Line Cinema și a fost lansată în trei părți: Stăpânului inelelor: Frăția inelului (2001), Stăpânului inelelor: Cele Două Turnuri (2002) și Stăpânului inelelor: Întoarcerea Regelui (2003). Ultima parte a trilogiei a devenit unul dintre cele două filme care a obținut încasări de peste un miliard de dolari, alături de Titanic. Asemenea acestuia a obținut 11 premii Oscar, incluzând categoriile pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Această trilogie a readus în atenția publicului romanul lui Tolkien. „Stăpânul inelelor” e unul dintre filmele mele preferate, e un film extraordinar, astfel, am selectat pentru voi 25 de replici din această trilogie care pur si simplu m-au captivat. Deși, filmul este extraordinar, cu niște replici extraordinare, vă invit să citiți și romanul, cartea mereu va fi puțin diferită de film și vă v-a face să vedeți diferit lucrurile.

1. „Totul a început odată cu făurirea Inelelor Puterii. Trei dintre ele au fost dăruite elfilor; fiinţe nemuritoare şi cele mai înţelepte şi mai încântătoare. Pe alte şapte le-au primit conducătorii piticilor, mineri şi meşteşugari desăvârşiţi din tunelele munţilor. Iar nouă, nouă inele au fost încredinţate oamenilor, care îşi doresc, mai presus de orice, putere. Pentru că în fiecare dintre aceste inele se afla puterea şi ambiţia de a conduce peste orice rasă. Însă toţi au fost înşelaţi, pentru că încă un inel a fost făurit. În ţinutul Mordor, în flăcările Muntelui Blestemat, Lordul Întunericului, Sauron, a făurit în secret, un inel care să le controleze pe toate celelalte. Şi în acest inel a ascuns toată cruzimea sa, toată răutatea şi ambiţia lui de a domina orice formă de viaţă. Un singur inel care le guverna pe toate celelalte. Unul câte unul, popoarele din Pâmântul de Mijloc au cedat în faţa puterii Inelului. Însă au fost câţiva care au rezistat. O ultimă alianţă a oamenilor cu elfii a pornit împotriva armatelor din Mordor, iar pe pantele abrupte ale Muntelui Blestemat au luptat pentru libertatea Pământului de Mijloc. Victoria era aproape, dar puterea Inelului nu putea fi înfrântă. Iar în acel moment, când pierise orice speranţă, Isildur, fiul regelui, a luat sabia tatălui său. Şi Sauron, duşmanul popoarelor libere din Pământul de Mijloc, a fost învins. Inelul a ajuns în mâinile lui Isildur, care a avut o singură şansă de a distruge răul pentru totdeauna, dar sufletul omului este uşor de ispitit. Iar Inelul Puterii are o voinţă proprie. L-a trădat pe Isildur, provocându-i moartea. Astfel, unele lucruri care n-ar fi trebuit uitate, s-au pierdut. Istoria a devenit legendă. Legenda a devenit mit. Şi 2500 de ani mai târziu, inelul a supravieţuit tuturor formelor cunoaşterii. Până când, s-a ivit şansa ca inelul să-şi aleagă alt purtător. Inelul a ajuns la creatura numită Gollum care l-a ascuns în tunelurile adânci ale Muntelui Blestemat acolo unde l-a şi mistuit. Datorită inelului, Gollum a trăit nefiresc de mult. Timp de cinci sute de ani i-a otrăvit mintea; iar în obscuritatea peşterii lui Gollum a aşteptat. Forţele Întunericului s-au furişat din nou în pădurile lumii. Zvonurile vorbeau tot mai mult despre o umbră venind din est, şoaptele despre o teamă dincolo de cuvinte şi, astfel, existenţa Inelului Puterii a fost recunoscută. Venise vremea sa. Aşa că l-a abandonat pe Gollum. Apoi s-a întâmplat ceva ce nici măcar Inelul nu prevăzuse. A fost luat de singura creatură la care nu s-ar fi aşteptat nimeni. Un hobbit, Bilbo Baggins, din Comitat. Pentru că va veni curând o vreme în care destinele noastre, ale tuturor vor fi hotărâte de hobbiţi…” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

2. „Sam: Ai grijă cui îi spui vorbe dulci.
Frodo: N-avea grijă, Sam, Rosie recunoaşte un idiot când vede unul.
Sam: Serios?”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)


3. „Arwen: Îţi aminteşti când ne-am cunoscut prima dată?
Aragorn: Credeam că rătăcesc într-un vis.
Arwen: A trecut mult timp de atunci. Nu aveai aceleaşi griji pe care le ai acum. Îţi mai aduci aminte ce ţi-am spus?
Aragorn: Mi-ai spus că vei râmâne alături de mine, renunţând la nemurire.
Arwen: Şi nu am renunţat la acest gând. Prefer să împărtăşesc o singură viaţă cu tine decât să îndur eternitatea de una singură.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

4. „Bilbo: Pe jumătate dintre voi nu vă cunosc nici pe jumătate din cât mi-aş fi dorit, iar pe mai puţin de jumătate dintre voi vă agreez doar pe jumătate din cât aţi merita.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

5. „Pippin: În orice caz, ai nevoie de nişte oameni inteligenţi pentru această… misiune… aventură… chestie.
Merry: Atunci, tu eşti exclus, Pip.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)


6. „Arwen: De ce te temi de trecut? Eşti doar urmaşul lui Isildur, nu Isildur însuşi. Nu eşti legat de destinul lui.
Aragorn: Acelaşi sânge îmi curge în vene. Aceleaşi slăbiciuni.
Arwen: Vremea ta va veni. Te vei confrunta cu acelaşi rău şi îl vei învinge.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

7. „Frodo: Ştiu ce am de făcut, doar că… îmi este teamă.
Galadriel: Chiar şi cele mai mici fiinţe pot schimba viitorul.” 
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

8. „Gandalf: Până nu demult ştiam toate vrăjile în toate graiurile pâmântului… ale elfilor… ale oamenilor… ale orcilor.
Pippin: Şi-atunci ce-ai să faci?
Gandalf: Am să te dau cu capul de aceste uşi, Peregrin Took! Şi dacă aşa nu le voi dărâma, dar voi avea puţină linişte în lipsa unor întrebări stupide, voi încerca să găsesc cuvintele magice care le deschid.” 
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)


9. „Boromir (ţine în mână inelul pe care Frodo l-a pierdut): Ce soartă ciudată ne-a făcut să îndurăm atâtea temeri şi îndoieli din cauza unui lucru atât de mic. Un lucru foarte mic.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Frăţia inelului)

10. „Merry (despre sugestia de a se întoarce acasă): Flăcările din Isengard se vor dezlănţui, iar pădurile din Tuckborough şi Buckland se vor face scrum. Şi tot ce a fost odată bun şi minunat în lumea asta, va dispărea. Nu va mai exista niciun Comitat, Pippin.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)

11. „Gimli: E mai multă veselie într-un cimitir.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)

12. „Eomer: Caută-ţi prietenii, dar nu te lăsa amăgit de speranţă. A dispărut de mult de pe aceste ţinuturi.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)


13. „Aragorn: Ştii să mânuieşti sabia.
Eowyn: Femeile din această ţară au învăţat acum multă vreme că şi cei fără sabie pot muri de tăişul ei. Nu mi-e teamă nici de durere, nici de moarte.
Aragorn: Dar de ce te temi, domniţă?
Eowyn: De o cuşcă. De a sta în spatele gratiilor până când, din cauza bătrâneţii şi a uzurii, mă obişnuiesc cu ele şi, astfel îmi pierd orice şansă de a-mi demonstra abilităţile.
Aragorn: Eşti fiică de rege, viitoarea apărătoare a ţinutului Rohan. Nu cred că aceea îţi va fi soarta.” 
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)

14. „Sam (urmându-l pe Gollum pe cărare): Mă întreb dacă se vor spune şi despre noi poveşti sau cântece.
Frodo (se întoarce): Poftim?
Sam: Mă întreb dacă oamenii vor spune vreodată: „Hai să ascultăm povestea cu Frodo şi Inelul”. Şi vor răspunde toţi: „Da, aceea este una din poveştile mele preferate. Frodo era foarte curajos, nu-i aşa tată?”, „Da, fiule, era cel mai vestit dintre hobbiţi. Şi asta spune multe.”
Frodo (mergând în continuare): Ai uitat să aminteşti unul din personajele principale – pe Samwise cel Neînfricat. Eu vreau să ascult mai multe despre Sam. (Se opreşte şi se întoarce spre Sam.) Frodo n-ar fi ajuns atât de departe fără Sam.
Sam: Domnule Frodo, n-ar trebui să râdeţi. Eu vorbeam serios.
Frodo: Şi eu. (Merg amândoi mai departe.)
Sam: Samwise cel Neînfricat…” 
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)


15. „Elrond: Chiar dacă Aragorn supravieţuieşte acestui război, veţi fi în continuare despărţiţi. Dacă Sauron va fi înfrânt, iar Aragorn va deveni rege şi astfel toate speranţele tale se împlinesc, va trebui să simţi gustul amar al mortalităţii. Fie de tăişul unei săbii sau de trecerea lentă a timpului, Aragorn va muri în cele din urmă. Şi nu va exista alinare, nicio alinare care să te facă să uiţi durerea dispariţiei lui. El va muri în plină glorie, ca fiind regele întregii omeniri, înainte ca lumea să se sfârşească. Dar tu, fiica mea, tu vei rătăci în întuneric şi în singurătate precum căderea nopţii văduvite de stele pe timpul iernii. Vei fi prizoniera propriei tale suferinţe şi vei aştepta la umbra copacilor bătrâni ca lumea să se schimbe, iar anii vieţii tale îndelungate să se risipească pentru totdeauna.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)

16. „Frodo: Sam, nu pot face asta.
Sam: Ştiu. Nu e bine deloc. De fapt, noi nici nu ar fi trebuit să fim aici. Dar totuşi suntem. Domnule Frodo, e ca în marile poveşti. Ca în acelea care chiar s-au păstrat. Acelea care erau înţesate de pericole şi de elemente ale întunericului. Iar câteodată nu-ţi doreai să afli cum se termină. Cum ar fi putut avea un final fericit? Cum s-ar fi putut întoarce lumea la starea sa iniţială când s-au întâmplat atâtea lucruri groaznice? Dar, la urma urmei, întunericul acesta e doar ceva trecător. Până şi întunericul trebuie să ia sfârşit. Va veni o nouă zi. Iar atunci când va răsări soarele, va străluci mai puternic decât până acum. Acelea erau poveştile de care îţi aminteai mereu. Cele care însemnau ceva, chia dacă erai prea mic ca să înţelegi ce anume. Dar mâ gândesc, domnule Frodo, că acum înţeleg. Acum chiar ştiu. Oamenii din acele poveşti aveau multe şanse de a se întoarce, numai că ei nu făceau asta. Dimpotrivă, mergeau mai departe. Pentru că ceva le dădea speranţă.
Frodo: Ce le dădea speranţe, Sam?
Sam: Gândul că mai este o fărâmă de bine în lumea asta, domnule Frodo… şi că merită să lupte pentru asta.” 
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)


17. „Gandalf: Umbrele întunericului ce se întrevăd la Răsărit, încep să prindă viaţă. Sauron îşi va nimici duşmanii. Ochiul său veghează neîncetat din vârful cetăţii Barad-dur. Dar încă nu este atât de puternic încât să învingă teama. Încă este mistuit de îndoieli. Zvonul a ajuns şi la el. Urmaşul lui Numenor este încă în viaţă. Aragorn, Sauron se teme de tine. Îi este teamă de ce ai putea deveni. De aceea el va lovi cu putere şi foarte iute în oameni. Se va folosi de marioneta lui, Saruman, pentru a distruge ţinutul Rohan. Războiul se apropie. Rohan trebuie să se apere şi, astfel, ne confruntăm cu o primă provocare, pentru că oamenii sunt slabi şi gata să cedeze. Mintea regelui este subjugată; printr-un truc mai vechi de-al lui Saruman. Influenţa sa asupra regelui Theoden este acum foarte puternică. Saruman şi Sauron strâng si mai tare rândurile în jurul nostru. Dar cu toate planurile lor mârşave, noi avem un avantaj. Inelul rămâne ascuns. Şi faptul că noi încercăm să-l distrugem nu a pătruns încă în gândurile lor cele mai întunecate. Astfel, arma inamicului înaintează către Mordor în mâinile unui hobbit. Cu fiecare zi se află tot mai aproape de flăcările Muntelui Blestemat. Acum trebuie să credem în Frodo. Totul depinde acum de misterul care învăluie misiunea lui şi de rapiditatea cu care o va îndeplini. Nu regretaţi decizia de a-l fi părăsit. Frodo trebuie să-şi ducă de unul singur misiunea la bun sfârşit.
Aragorn: Dar nu este singur. Sam este alături de el. 
Gandalf: Da? Serios? Bine. Da, foarte bine.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Cele două turnuri)

18. „Gimli: Nu au avut onoare cât timp au fost în viaţă. Nu au nici acum când sunt morţi.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)


19. „Pippin: Mă simt de parcă aş fi din nou la Dragonul Verde.
Merry (vorbind cu gura plină): Mm. Dragonul Verde.
Pippin: O cană cu bere în mână, odihnindu-mă cu picioarele pe un scăunel după o zi grea de muncă.
Merry: Numai că tu nu ai muncit din greu nici măcar o zi.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)

20. „Sam (amândoi sunt epuizaţi): Domnule Frodo, vă mai aduceţi aminte de Comitat? În curând va veni primăvara. Şi livezile vor înflori. Şi păsările îşi vor face cuib în tufişul de alun. Şi orzul se va culege de pe câmpuri… şi se vor mânca primele căpşuni cu frişcă. Îţi aminteşti gustul căpşunilor?
Frodo: Nu, Sam. Nu-mi pot aminti gustul mâncării… nici sunetul apei… sau atingerea ierbii. Sunt… dezgolit în întuneric, fără nimic care să mă apere de roata de foc! Îl pot vedea… cu ochii deschişi!
Sam: Atunci să terminăm cu asta… odată pentru totdeauna! Hai, domnule Frodo. Nu-l pot căra în locul tău… dar te pot căra pe tine!”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)

21. „Gimli: N-am crezut vreodată că voi muri luptând alături de un elf.
Legolas: Dar alături de un prieten?
Gimli: Aşa mai merge.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)


22. „Aragorn (când este încoronat rege): Această zi nu este a unui singur om, ci a voastră, a tuturor. Împreună vom reconstrui această lume în care vom trăi apoi în pace.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)

23. „Aragorn: Aveţi răbdare, aveţi răbdare! Fii ai Gondorului, ai Rohanului, fraţii mei! Văd în ochii voştri o teamă ce mi-ar îngheţa şi mie inima. Va veni o zi când curajul oamenilor va ceda, când ne vom uita prietenii şi vom rupe toate legăturile ce ne leagă de fraţii noştri, dar nu astăzi. Va veni un timp când dezastrul vă va distruge scuturile, iar vremea oamenilor se va sfârşi! Dar nu astăzi! Astăzi luptăm! Pentru tot ceea ce iubiţi pe acest Pământ, vă ordon: ridicaţi-vă, oameni ai Apusului!” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)


24. „Pippin: Nu mi-am închipuit că se va termina aşa.
Gandalf: Să se termine? Nu, călătoria nu se termină aici. Moartea este doar un alt drum… Unul pe care trebuie să mergem cu toţii. Vălul gri ca de ploaie al acestei lumi se risipeşte şi totul se transformă în străluciri de argint… Şi abia atunci vei vedea.
Pippin: Ce anume? Gandalf?… Ce vezi?
Gandalf: Maluri albe ca de fildeş… iar dincolo de ele, un tărâm înverzit mângâiat de razele blânde ale soarelui.
Pippin (zâmbind): Atunci, nu-i chiar atât de rău.
Gandalf (şoptind): Nu… chiar deloc.”
(replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)


25. „Frodo: Şi aşa a fost. A început cea de-a patra eră a Pământului de Mijloc. Iar Frăţia Inelului… deşi unită pentru totdeauna de prietenie şi de iubire… a luat sfârşit. La treisprezece luni de la ziua in care Gandalf ne-a trimis în lunga noastră călătorie… ne aflam din nou în faţa unei privelişti binecunoscute. Eram acasă. Cum îţi reiei obiceiurile vieţii de dinainte? Cum mergi mai departe… când în adâncul inimii începi să înţelegi… că nu mai e cale de întoarcere? Sunt lucruri pe care timpul nu le poate rezolva… răni adânci… care rămân. Bilbo mi-a spus odată că rolul său în această poveste se va încheia… că fiecare dintre noi facem la un moment dat parte din poveste. Cea a lui Bilbo luase acum sfârşit. Nu vor mai fi şi alte călătorii pentru el… mai puţin una. Dragul de Sam. Tu nu vei putea fi mereu de ambele părţi. Va trebui să fii cu totul într-o singură parte. Mai ai atât de multe de făcut şi de trăit. Rolul tău din poveste va continua.” (replică din filmul: Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Evenimentele zilei...